вторник, 6 юни 2017 г.

Постистина: Opel Mokka X

Миг емоция и личните възгледи надделяват над фактите



     В главата ми още кънти анонсът на Оксфордския речник от миналата година, обявил новоизкования термин за дума на годината. Терминът „постистина“ („post-truth“), обозначаващ обстоятелства, при които обективните факти имат по-малко значение при оформянето на общественото мнение, отколкото емоциите и личните възгледи, премина от периферията към ядрото на политическите коментари.

Каква връзка има с Opel Mokka X ли? Е, от мен ли тъкмо намерихте да очаквате лесния отговор… 

Лудост 

    Накратко: Европа е полудяла по малките коросоувъри (за кой ли път моля за прошка Кирил и Методий за тоя термин) – ръстът им през първото тримесечие е двойно над пазарния. Липсата на подходящи медикаменти докара нещата до ситуация, в която резултатите им почти се изравниха със сбора от тези на компактните и средните им събратя. Новите модели ще продължат, така че, уважаеми, не очаквайте кротване на тенденцията в обозримо бъдеще.

В тази ситуация Opel Mokka X представлява логична стъпка напред в обновлението на новия модел, който преди четири години харесах. Малкото многоцелево возило е сегментен враг №1 на обичайни заподозрени, като Renault Captur, Nissan Juke и Peugeot 2008. 

В подобна компания Opel вече две поредни години удържат европейския бронз, а обновлението бе неизбежно.

И така: индексът Х вече краси петата врата на всички спортно-практични опели – от Mokka през Crossland до Grandland. 

Mokka X 

    Днес реших да бъда кратък: приятно набитата Mokka е преминала мека преработка отпред и отзад: сравнително високият двуобемен силует е претърпял неголямо, но благородно развитие.

Каквото и да говорим за екстериора, най-сериозната работа обаче е свършена вътре – очевидно е вдъхновението от Astra. Таванът в оборудването – Innovation естествено дава от себе си максимума: 8-инчов дисплей с добра разделителна способност, отопляем волан, удобни спортни седалки със странична опора и интересна с текстурата си тапицерия, както и конструктивно общо впечатление.
 
Всички тези промени определено са вдигнали общото впечатление за качество, скъсявайки дистанцията до закованата високо от Skoda Yeti летва – развитието е факт, особено в контекста на баланса с цената. Истинското ми лично облекчение обаче дойде от преобразуването на централна конзола от нещо объркващо и изнервящо с огромното количество малки бутони в нещо управляемо, интуитивно и подхождащо далеч повече на 2017-а – най-после!


Всички аспекти на свързаността също са видимо развити, както и навлизането на информационно-комуникационната платформа OnStar, която е обект на постоянна еволюция, включително функционалността на мобилното й приложение, без което не може – в това отношение Opel определено водят. 

По отношение на практичността Mokka X държи стриктно линията между Renault Captur и Nissan Juke: много място отпред, благодарение на високите пропорции, но тесновато и клаустрофобично заради високата линия на стъклата, когато опрете до място на задните седалки. Багажникът не е сред шампионите в размера, но правилната му форма и лесният достъп компенсират напълно лекия литров дефицит. 

Да я разтъпчем 

    Запомних предишната версия с приветлив нрав и охотен към ускорение с механични скорости малък турбо бензин, но трябва да сте напълно наясно, че колите в този сегмент не се купуват заради върхово пътно поведение.


   Това е един от най-динамичните европейски сегменти – промяна не 
се очертава
Комбинацията между настроен на 152 коня 1.4-литров бензин и 6-степенен хидротрансформатор се държи прилично в повечето ситуации, но не очаквайте свръхмотивация към ускорение: комбинацията между въртящ момент в сравнително тесен оборотен диапазон и философски настроена трансмисия предполагат да настроите очакванията правилно – това е комбинация за комфорт, не за насилие над останалите участници в движението. Такъв впрочем е профилът и на 98% от потенциалните й притежатели, така че Mokka X трудно ще ги разочарова – трансмисията, макар и не от най-бързите, се държи точно и гладко, а моторът е тих в повечето режими. И все пак, ако искате да върви, не бива да падате под 3 500 оборота; проблемът е, че тогава разходът нараства – докъм 10 с моя стил на каране, на който този път бях поопънал чисто новите кожени юзди.

Като стана дума за юзди, воланът е бърз, лек и точен, но лишен от обратна връзка, както е обичайно при повечето масови електрически усилени волани в индустрията. Иначе сцепление да искате: двойното предаване владее добре недозавиването и въпреки сравнително високия център на тежестта, окачването контролира страничните сили с вещина. Да, не е на нивото на последните японски постижения – неокачените маси са сравнително високи и реакцията не е така чевръста, – но е хармонично и се справя добре, което е предостатъчно.

За сметка на това открих драстично преформулирано нощно каране в лицето на новите адаптивни предни диоди, чиято приятна активна функционалност е съчетана с автоматични дълги и така Mokka X вече е в клуба на насърчаващите вечерното каране коли.


   Заради качеството на данните, българската динамика е по-трудна за 
проследяване, но ръстът и тук е факт
Вместо епилог - малко пазар 

   Както намекнах в началото, евросегментът на малките кросоувъри е пред взрив: возилата в малката и шарена с видовото си разнообразие категория надминават общия пазарен ръст двойно, изравнявайки се със сбора от резултатите на братовчедите от двата по-горни сегмента. Моделите валят от всички страни, така че на хоризонта не се очертава близка промяна. Opel Mokka X обитава призовата тройка и най-вероятно ще продължи да го прави – въпреки застрашителното набиране на Toyota C-HR.

По системни причини, за които тук сме говорили преобилно, и днес ще спестя представянето й в България, което е далеч по-скромно. Надеждата е, че развитието на модела ще съумее да ги неутрализира; поне частично – обективните предпоставки са налице.

Тъкмо тук е и моментът на постистината: без да блести по никой конкретен показател, с изключение на светлините, Opel Mokka X е в състояние да ми хареса. До степен, че да оценя без много умуване добрия цялостен пакет: това е ведър, сега още по-добре изглеждащ, малък многоцелеви транспорт, който в повечето случаи ще свърши работата си на висота.

Позволих си миг емоция, благодарение на която личното ми мнение този път надхвърли фактите. А това, че харесах оранжевата Mokka X с приятната й двулентова светлинна графика и 18-цолови двуцветни алуминиеви колела е самата истина.

    Напоителните подробности за Opel Mokka X ще открите тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар