понеделник, 4 август 2014 г.

Лазерната война

Audi и BMW в люта битка за правото да се изфукат първи с лазерни фарове



          Лазерите на i8


Състезанието

Миналият декември BMW обявиха плановете си до края на 2014-а да предложат като допълнително оборудване лазерни фарове на зарядния хибрид i8. 

През януари на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас шефът на техническото развитие в Audi Улрих Хакенберг обеща пазарно въвеждане на лазерни фарове дори по-бързо. На ослепително лазерно шоу на 6 януари в хотел "Космополитън" обитателите на Инголщат представиха концептуалният Audi Sport Quattro Laserlight: „Благодарение на ефективния ни технологичен трансфер ще сме първата марка, въвела лазерните светлини в производство“ – скромничеше Хакенберг, без да уточнява конкертния модел, който ще ги носи. На следващият ден отново той обяви, че прототипът в състезанието за издръжливост Le Mans 24 - R18 E-tron Quattro ще получи лазерни светлини за първото си състезание в шампионата за издържливост през април. През февруари пък от Мюнхен отвърнаха на удара с обещанието да са производител на първата серийна кола с лазерни дълги светлини. 


          Нощното лице на шампиона от Льо Ман R18 E-tron Quattro

Така бе поставено началото на комуникационната битка за лазерните фарове – доскоро екзотична играчка на автомобилните инженери, а вече и витрина на автомобилното осветление от най-висок клас. Хакенберг поясни, че дългите лазерни лъчи на „Ауди“ ще имат обхват от половин километър – двойно по-дълъг от този на диодните – и ще са енергийно по-ефективни. Освен това са по-леки, по-малки и ще променят трайно дизайна на предната част на колите.
Интересът към лазера в Audi обаче не е от вчера: още на автомобилното изложение във Франкфурт през 2011-а те показаха концептуалния А2 с лазерни диоди, вградени в задните светлини за мъгла. 

BMW пък съжалиха, че няма да могат да предлагат високотехнологичното си осветление в Щатите, докато Националната администрация по пътна безопасност не ги одобри. 

Ярки и ефективни

Лазерните диоди са част от армия енергоспестяващи системи, които BMW вграждат в двата нови електромобила i3 и i8. Лазерът е по-малък, по-ярък и по-ефективен от светодиода – лазерните фарове на i8 консумират под половината от енергията на диодите.


          Първите осем i8-ци стигнаха до собствениците си през юни

Водещият маркетинга на инфрачервените и лазерни продукти в Osram Севуган Нагапан отказа да потвърди или отхвърли участието на компанията в светлинното обезпечаване на новото хибридно мюнхенско возило, но каза, че лазерната технология е повече от технологична екзотика: „Към лазерните диоди определено има интерес – хората ги търсят и искат да разберат какъв е смисълът от тях.“ Впоследствие се оказа, че тъкмо те ги доставят. 

Според BMW лазерният диод може да излъчва 170 лумена за ват, докато светодиодът - „само“ 100 лумена. За сравнение светлинният поток от класическа нажажаема крушка с мощност 100W е 11lm/W. Цените на новите светлини, които никой не се наема да определи преди началото на серийното им производство, би следвало да спадат с нарастването на количествата. И докато в Osram са оптимисти за бъдещето на лазерите, решаващото им предимство пред LED светлините все още подлежи на доказване. Диодите се утвърдиха като подходящи за габарити, мигачи и дневни светлини, а с падането на цените – и за дълги. Миналата есен отново „Ауди“ предложиха насочени дълги светлини, съставени от 25 светодиода във фаровете обновения А8. Предвид гъвкавостта на диодите е все още рано за преценка на скоростта, с която конкурентите на германците ще се адаптират към технологията, още повече, че изглежда лазер и диод могат да съжителстват в едно светлинно тяло. Концептуалният Audi Sport Quattro Laserlight демонстрира комбинация от лазери за дългите си светлини и диодна матрица за късите. 

Право на първо фукане


         В края на юли Audi започна доставките на R8 LMX

В края на юли Audi започнаха доставката на ограничената до 99 броя серия на най-мощната версия на суперспортния R8 – LMX, стандартно обзаведен с лазерни фарове за Европа. Цената на V-образната десетцилиндрова бензинова техника с мощност 562 к.с. е 210 000 евро. На дунавския бряг се удариха в гърдите, че са първи на пазара и разказаха за технологията: „Новите лазерни дълги светлини съдържат по един модул във всеки фар, генериращ светлинен конус с двойно по-дълъг обхват от този на диодните светлини. С диаметър от само 300 микрометъра те излъчват син лазерен лъч с дължина на вълната от 450 нанометъра, който се трансформира от фосфорен конвертор в годна за пътя бяла светлина с цветна температура от 5500 келвина – идеални за човешкото око, предоставящи на водача по-добри възможности за контрастно разпознаване и помагащи срещу умора.“ Умна система от камери следи пътя напред и насочва светлинния лъч около колата отпред така, че да не я заслепява. Заради високата си интензивност лазерните светлини и на двата модела работят само при скорости над 60 км/ч и липса на други светлинни източници. По същата причина с тях не може да се примигва. 

Тъкмо, когато изглеждаше, че четирите кръга получават правото да се изфукат първи и на 5 юни в Мюнхен архивраговете BMW организираха подобаващо бляскава церемония, на която връчиха на подбрани клиенти първите 8 лазерни ай осмици, съдържащи заряден хибрид, съставен от 1.5-литров трицилиндров конвенционален агрегат, електромотор и батерия, с обща мощност 362 к.с. и базова цена от 126 000 евро, достигаща до около 150 000. Така палмовата клонка на автомобилното осветление сякаш премина в Мюнхен. 


Но и това не е всичко: за да е още малко по-напрегнато, колата ще навлезе в европейските автосалони чак през есента, а лазерните фарове все още не могат да се поръчват, защото нямат цена, така че първите осем щастливци ги получиха като подарък. „Първи от нова ера“ ги нарече баварският вожд на маркетинга и продажбите Роланд Крюгер.

Малко след това, на 15 юни, R18 E-tron Quattro пък спечели драматична двойна победа в 24-те часа на Льо Ман.

Всъщност едва ли има значение кой има правата върху първото фукане; по-важното е, че така технологиите се развиват, а битката и съпровождащите я лазерни ефекти определено са зрелищни за наблюдаване от трибуните.

Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар